Yeni yılda zayıflamayı hedefliyorsanız bu yazı ilginizi çekebilir.
Omnivor beslenme, bitkisel ve hayvansal kaynakların birlikte tüketildiği yani hem et hem sebze yenen beslenme şekli; hepçil ya da hepobur olarak da adlandırılıyor. Vegan ise bildiğiniz gibi bitki temelli beslenme anlayışını ifade ediyor. Peki hangisi kilo vermek için daha etkili?
Yeni yapılan bir çalışmada araştırmacılar, vegan ve omnivor diyet uygulayan iki grubu karşılaştırdı.
Çalışma, bitki temelli diyet uygulamanın aşırı kilolu yetişkinler için standart bir omnivor diyete göre kilo kaybına daha fazla yardım ettiğini ortaya koydu.
Araştırma detayları
Çalışmaya 244 aşırı kilolu yetişkin katıldı. Araştırmacılar 122 kişiyi vegan diyet grubuna, geri kalan 122 kişiyi ise omnivor yemeklerini yemeye devam etmeleri istenen kontrol grubuna atadı.
Katılımcılar başlangıçta ve 16. haftada araştırmacılara diyet listelerini sundu ve kendi seçtikleri yiyeceklerle baş başa bırakıldılar. Beslenme rehberliği almadılar.
Sonuçta 223 kişi 16 haftalık denemeyi tamamladı. Katılımcıların kayıtları analiz edildiğinde vegan diyet uygulayan katılımcıların -diyet kalitesinden bağımsız olarak- ortalama 5,9 kilogram verdiği görüldü. Hem vegan hem de diğer katılımcıların çalışma sırasında daha az enerji tüketmelerine rağmen, sadece vegan grubundakiler kilo kaybetti.
Bitki bazlı her zaman sağlıklı mı?
Uzmanlar bu çalışmanın aslında bildiğimiz bir konuyu doğrular nitelikte olduğunu ifade ediyor. Tam tahılların ve baklagillerin tüketimi vegan grupta kilo kaybı sağlarken, omnivor grubunda bitkisel yağlar ve tatlıların kilo alımı ile bağlantılı olduğu gözlemlendi.
Diğer taraftan vegan diyetlerin kilo kaybına yardımcı olsa da bu diyetlerdeki yanlış varyasyonların sağlığa olumsuz katkıda bulunabileceğinin unutulmaması gerektiğini savunan uzmanlar da var.
Tüm bitki temelli diyetler eşit değil ve diyetteki gıda seçimlerinin kalitesi sağlık sonuçları üzerinde önemli bir rol oynuyor. Sebzeler, mikrobiyom ve sindirim sisteminin sağlığını destekleyen prebiyotik lif bakımından zengin seçenekler. Ayrıca brokolide ve Brüksel lahanasında bulunan indoller gibi çeşitli fitokimyasalları da içeriyor; bunlar hücresel DNA’yı korumaktan çevremizden aldığımız kanserojenleri devre dışı bırakmaya kadar çeşitli faydalar içeriyor. Sağlıklı bitki temelli seçimler fındık, baklagiller, meyveler, sebzeler, tam tahıllar, çay, kahve ve bitkisel yağlar gibi bütün gıdalara odaklanan besleyici bitki bazlı seçimleri içeriyor.
Bitki bazlı olup sağlıksız seçenekler de yok değil. Örneğin vegan burger olarak satılan ürünlerin içeriğine dikkat etmek gerekiyor veya şekerle tatlandırılmış bitkisel atıştırmalıklar olarak satılan yüksek oranda işlenmiş ürünlerden uzak durulması öneriliyor. Bunlar genellikle ilave şekerler ve trans yağlar veya aşırı doymuş yağlar gibi sağlıksız yağlar içeriyor.
Özetle bitki bazlı beslenme kilo verme konusunda daha iyi sonuçlar veriyor, ancak sağlıklı bir yaşam için “bitki bazlı” ürünlerin içeriklerine dikkat etmeye ve iyi seçimler yapmaya özen göstermek gerekiyor.