Veganlık beslenme gereksinimlerimi hayvansal hiçbir gıdadan sağlamamak anlamına geliyor. Veganizme göre, et ve süt ürünü tüketmemek yeterli değil; hayvanları doğrudan ya da dolaylı şekilde etkileyerek üretilmiş ürünlerden de uzak durmak gerekiyor. Bu ürünlere “bal” da dahil. Peki veganlar bal yerine hangi gıdaları tüketebilir? İşte bal tadında bir liste!
İster ev yapımı ister satın almaya hazır olsun, sandviç, müsli, turtalar, krepler ve içecekleriniz için bala alternatiflerin bir listesini veriyoruz. Üstelik bu besinleri tüketmeniz için illa vegan olmanız gerekmiyor. Ancak vegansanız, bu besinler sayesinde, balsız da hayat çok tatlı hale gelebiliyor.
Karahindiba jölesi
Karahindiba jölesi, bal gibi oldukça tatlı bir lezzete sahip… Evde yapmak da oldukça kolay, ancak bu tip ürünleri son dönemde pek çok doğal ürün rafında bulmak mümkün. Bu leziz bitkisel jöle ile baharın lezzetini yıl boyunca kahvaltınıza taşıyabilirsiniz.
Agave şurubu
Agave şurubu, bir kaktüsten yapılıyor. Kökleri, içindeki şekeri çıkarmak için sıcak suyla beraber eziliyor. Organik agave şurubunun bazı süpermarketlerde, eczanelerde, çevrimiçi ve organik marketlerde bulunabileceğini unutmayın. İki yemek kaşığı agave şurubu 100 g şekerin yerini alıyor.
Akçaağaç şurubu
Akçaağaç şurubu, ilkbaharın ham özsuyundan veya kaynatılarak konsantre hale getirilen “akçaağaç suyundan” elde ediliyor. Kuzeydoğu Kuzey Amerika ormanlarında üretiliyor. Organik akçaağaç şurubu bazı eczanelerde, organik marketlerde, internette ve yerel pazarlarda bulunabiliyor.
Pirinç şurubu
Bu şurup, doğal özellikleri ve glüten içermemesi nedeniyle gıda endüstrisinde iyi biliniyor. Organik pirinç şurubu, aynı adı taşıyan tahıllardan, maltın mayalanmasından elde ediliyor.
Pekmez
Pekmez “bal” anlamına gelen Latince mellaces’tan veya “siyah” anlamına gelen eski Yunanca “melas” kelimesinden geliyor. Şeker kamışından veya bazen pancardan elde edilen şekerin rafine edilmesi demek ancak bugün üzüm ve dut başta olmak üzere pek çok meyveden pekmez yapılabiliyor. Demir eksikliği çekenlerin tüketmesi öneriliyor.
Bonus: Veganlar neden bal yemiyor?
Bilindiği gibi veganizm, insanların hayvanlar üzerinde herhangi bir hakkı olmadığı düşüncesiyle başlıyor. Bu da hayvanların doğrudan ya da dolaylı olarak etkilendiği hiçbir ürünü kullanmamak anlamına geliyor. Peki, bu konunun balla ne ilgisi var? Oldukça yakın bir ilgisi olduğunun altını çizelim: Öncelikle bir vegan için bir arı ile bir inek arasında hiçbir fark olmadığını bilmelisiniz. Arı yetiştiricileri, çoğu zaman kovandan bal aldıklarında, yerine şekerli başka bir besin bırakıyor. Bırakılan bu şekerli besin ise arıların ihtiyaç duydukları yağı ve vitaminleri karşılamıyor. Oysa bal, arının kendisi için ürettiği bir besin. Öte yandan, daha fazla üretmek adına kovanlara yerleştiren ithal arılar da diğer arıların hastalanmasına yol açabiliyor.