Metin: Nilüfer Eriş – Corvo Art Gallery Kurucu
Uzun bekleyişlerden sonra dünyanın en önemli mimarlık etkinliklerinden biri olan sergi, nihayet 22 Mayıs’ta açıldı ve 21 Kasım’a kadar ziyaret edilebilecek.
Rorto Cicutto başkanlığında gerçekleştirilen Bienal’in sadece ön izlemesine 1.100’ü medya mensubu toplam 7 bin kişi katıldı. Pandemi koşullarındaki iyileşmeye bağlı olarak ise on binlerce ziyaretçiyi ağırlaması bekleniyor.
Bienalde, küratörlüğünü Hashim Sarkis’in üstlendiği ana serginin yanı sıra Arsenale ve Giardini’de, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 62 ülkeden 112 kurumun projesi yer alıyor.
Türkiye, İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) girişimleriyle 2034 yılına kadar Bienal’de sürekli katılımcı konumunda. Venedik Mimarlık Bienali’nin Türkiye Pavyonu’nda bu yıl Küratör Neyran Turan’ın mimarinin iklim krizi ışığında nasıl yeni bir bakış sunabileceğini araştıran “Architecture as Measure / Ölçü Olarak Mimarlık” başlıklı projesi yer alıyor. İKSV’nin koordinasyonunu yürüttüğü Türkiye Pavyonu, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı katkılarıyla ve T.C. Dışişleri Bakanlığı himayesinde, Schüco Türkiye ve VitrA’nın eş sponsorluğunda gerçekleştiriliyor.
Olağanüstü tedbirler eşliğinde açılan Bienal’de, Neyran Turan’ın, Venedik’ten izlenimleri oldukça umut verici, ortamı şöyle aktarıyor: “Venedik’te normale dönüş için büyük bir istek var. Bunun olacağına ilişkin pozitif bir hava hakim. Burada dünyanın çok çeşitli yerlerinden birçok insanla birlikte çalışıyoruz.Herkes maskeyle yaşamaya alışmış.Ama bir yandan da sanki pandeminin ortasının sonuna gelmişiz gibi bir yaklaşım var.”
Venedik Bienali 17. Mimarlık Sergisi’ne Vuslat Doğan Sabancı’nın kurucusu olduğu ‘’Vuslat Foundation’’ da özel projeyle katılıyor. Vakıf, ünlü İtalyan sanatçı Giuseppe Penone’nin anıtsal enstalasyonu ‘Dinleyici’yi sanatseverlerle buluşturuyor. Dokuz metre yüksekliğinde, ağaç formunda olan bronz heykel, bienalin özel etkinliği olarak Venedik’in tarihi mekânı Gaggiandre’de kanal suyuna yerleştirildi. Bu projeyle doğayı can kulağıyla dinlemenin önemine dikkat çekmeyi ve farkındalık yaratmayı amaçlayan “Vuslat Foundation”, izleyiciyi bu konuda düşünmeye ve üretmeye davet ediyor.
Seyahat kısıtlamaları ve pandemi nedeni ile bienaldeki pek çok projeye dijital ortamda da ulaşılabilecek.