Organlarınızı düşündüğünüzde aklınıza ilk olarak kalbiniz, akciğerleriniz ya da böbrekleriniz gelebilir. Ancak vücudunuzun en büyük ve en görünür organı olan cildinizi gözden kaçırıyor olabilirsiniz. Aslında cildiniz, her gün aynada gördüğünüzden çok daha fazlasıdır. İyi bir cilt sağlığı, genel sağlığı da destekler.
Sadece güzel görünmenizi sağlamakla kalmayan cildiniz, vücudunuzu zararlı organizmalardan korumada ve vücut ısısını düzenlemede çok önemli bir rol oynar. Cildinizin gerçekte neler yapabildiğini ve bu süper kahramana en iyi şekilde nasıl bakabileceğinizi öğrenmek için içeriğimizi okumaya devam edin.
Cilt aslında ne işe yarar?
Uzman dermatologlar cildin vücut ağırlığının yaklaşık yüzde 15’ini oluşturduğunu söylüyor ve şöyle devam ediyorlar: “Cilt, birlikte çalışan organlardan oluşan bir ekibin parçasıdır. Onu sadece vücudu saran ya da örten bir şey olarak göremezsiniz. Karmaşık ve birçok rolü olan önemli ve temel bir organ sistemidir.”
Neden süper kahraman?
Cilde neden süper kahraman denildiğine gelince, cilt, aşağıdakileri yapabildiği için bu tanımı fazlasıyla hak etmiyor mu?
- Bağışıklık sağlar
- İç organları örter ve korur
- Ter bırakma görevini üstlenir
- D vitaminini sentezler
- Melanin yapımında görev alır
- Dokunma yoluyla dokular, sıcaklıklar ve daha fazlasını hissetmemizi sağlar
- Cildin en üst tabakası (epidermis), vücudumuzu virüsler gibi zararlı dış güçlere karşı savunmak söz konusu olduğunda – kelimenin tam anlamıyla – ön cephe savaşır.
Bağışıklık:
Uzmanlar, bozulmuş bir cilt bariyerinin bakteri ve virüslerin cildin daha derinlerine nüfuz etmesine ve enfeksiyona neden olmasına izin verebileceğini belirtiyor. Ancak patojenler cilde nüfuz etse bile, bu süper kahraman organ savaşmaya devam ediyor.
2020 yılında yapılan bir incelemeye göre, deri hücreleri bir araya gelerek vücudun patojenlere karşı korunmasına ve saldırmasına yardımcı olmak için bağışıklık sinyalleri düzenliyor. Vücuttaki beyaz kan hücreleri sürekli olarak ciltte dolaşarak bağışıklık gözetimi yapıyor.
İç organları koruma:
Cildin üçüncü katmanı olan (hipodermis) doğal bir amortisör görevi gören yağdan oluşuyor.
Vücut düşme ya da araba kazası gibi bir travma yaşarsa, bu yağ aslında darbeyi bastıran ve iç bedenimizi güvende tutan kalın bir yastık görevi görüyor.
Terleme:
Cildin salgıladığı ter, cildi soğutmaya ve vücudun aşırı ısınmasını önlemeye yardımcı oluyor.
Terleme iki tür bez aracılığıyla gerçekleşiyor. Ekrin bezleri vücudun büyük bir kısmını kaplayarak deri yüzeyine açılıyor. Apokrin bezler ise kıl folikülüne açılıyor ve kafa derisinde, koltuk altlarında ve kasıklarda bulunuyor.
2019 yılında yapılan bir inceleme, terin vücuttaki toksinlerin atılmasında anlamlı bir rol oynayıp oynamadığını netleştirmek için daha detaylı çalışmalar yapılması çağrısında bulunuyor.
D vitamini sentezler
Cilt güneşe maruz kaldığında D vitamini üretiyor. D vitamini vücutta birçok amaca hizmet ediyor:
- Kemik sağlığı
- Bağışıklık fonksiyonu
- Sedef hastalığı yönetimi
- Atopik dermatit riskinde ve şiddetinde azalma
Melanin içerir
Epidermis bireyin cilt rengini belirleyen bir pigment olan melanin içeriyor. Ne kadar çok melanine sahipseniz, cilt tonunuz o kadar koyu oluyor.
Melanin cildinizin rengini belirlemekten çok daha fazlasını yapıyor. Güneşten gelen UV ışınlarına karşı da sizi koruyor.
Dokunarak hissetmek
Köpeğinizi sevemeseydiniz, sevdiğiniz birini kucaklayamasaydınız ya da yumuşacık bir battaniyenin sıcaklığını hissedemeseydiniz hayat nasıl olurdu? Cildimiz sayesinde dokunmanın verdiği duyguları hissedebiliyoruz. Cildimiz bunu küçük ama güçlü dokunma reseptörleri aracılığıyla yapıyor.
Süper kahraman cildinize nasıl bakım yapmalısınız?
Uzmanlar cildinize bakım yapmanın basit yolları olduğunu söylüyor. Güzellik reyonlarındaki tonlarca ürün yerine yediğinize içtiğinize dikkat etmeniz cildinize iyi davranmanın ilk adımı olabilir.
- Serbest radikallere ve çevresel hasara karşı koyu yeşil yapraklı sebzeler, ıspanak, lahana ve çilek gibi antioksidanlar
- Cildin lipid bariyerini güçlendirmek için somon, ceviz ve chia tohumu gibi tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlar
- Cildin bariyerini güçlendirmek için yoğurt gibi probiyotikler, meyve ve sebze gibi yüksek lifli ürünlerde bulunan prebiyotikler
Araştırmalar, yüksek şekerli gıdaları tüketmek ile ciltte görünen akneler arasında bir bağlantı olduğunu öne sürüyor ve 2021 yılında yapılan bir çalışma, işlenmiş gıda yemenin atopik dermatit ile ilişkili olduğunu gösteriyor.
Cildinizin sağlıklı olması için gerçekten neye ihtiyacı var?
Aralarından seçim yapabileceğiniz gereğinden fazla cilt bakım ürünü var. Dermatoglar, cilt bakım rutininizi yalnızca birkaç temel ürüne indirgemenizi öneriyor.
- Cilt tipinize ve ihtiyaçlarınıza uygun iyi bir temizleyici
- Cilt tipinize ve ihtiyaçlarınıza uygun bir nemlendirici
- Geniş spektrumlu bir güneş kremi
Ayrıca;
Uzmanlar cildin uyku sırasında yenilendiğini söylüyor. Araştırmalara göre 18 ila 60 yaş arası yetişkinler gecede en az 7 saat uyumayı hedeflemeli.
Uzun, buharı tüten sıcak bir duş iyi hissetmenizi sağlayabilir, ancak cildinizin bundan hoşlanmaz. Çünkü sıcak su ciltteki doğal nemlendirici faktörleri ortadan kaldırır. Bunun yerine ılık suyu tercih etmeniz öneriliyor.
Sigara içmek cilt sağlığını etkileyebilir. 2019 yılında yapılan bir araştırma, sigara içenlerin cildinin içmeyenlere kıyasla daha az elastik olduğunu ve daha belirgin kırışıklıklara sahip olduğunu ortaya koyuyor. 2021 yılında yapılan başka bir araştırma, sigara kullanımı ile bazı cilt kanserleri arasında bağlantı kuruyor.
Stresin de vücutta iltihaplanmayı tetikleyebileceği belirtiliyor.
Kaynak: https://www.healthline.com/