Son yıllarda mutfaklarımızda yer bulan en yaygın egzotik meyvelerden biri de yaban mersini… Tabii bunda rengi ve tadı kadar, sayısız şifalı özelliğe sahip olmasının da rolü büyük. Yaban mersini hamur işlerinde, reçel-marmelat yapımında, çeşitli tatlılarda kullanılıyor; ayrıca tek başına meyve olarak da tüketiliyor. Bu lezzetli ve şifalı egzotik meyvenin pek çok faydası bulunuyor. Şimdi gelin, bu faydalara hep beraber göz atalım:
- Yaban mersini mide rahatsızlıklarının tedavisinde etkin rol oynuyor.
- Kan şekerini düşürüyor, damar sertliğini önlüyor, varise karşı kullanılıyor. Göz yorgunluklarında yaban mersini çayı ile yapılan kompreslerin faydası olduğunu söyleniyor.
- Bağırsakların çalışmasına ve vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı oluyor.
- Yaban mersininin zekayı geliştirici özelliği bulunuyor, bu da bu meyveyi çocuklar için vazgeçilmez bir besin haline getiriyor.
- A, B, C vitaminleri, selenyum, magnezyum, fosfor, bakır, çinko gibi önemli besin öğeleri açısından zengin olan yaban mersini beyin sağlığına katkı sağlıyor.
- Lif oranı yüksek ve antioksidan açısından zengin olması nedeniyle kalp sağlığını koruyor.