Bilim insanları, bu sefer de kafatasımızın içindeki muhteşem organ ile ilgili yeni bulgularla karşımızdalar!
Beyin vücudumuzdaki en önemli organdır. Hayatta kalmamızı kontrol ve koordine eder. Bizi insan yapan her şeyden o sorumludur. Muazzam karmaşıklığıyla ilgili de sürekli yeni şeyler ortaya çıkar.
İşte beyinle ilgili son bulgular:
- Yalnızlık beyni değiştirir
İnsanların diğer insanlarla ve çevreleriyle olan bağlantıları, fiziksel ve zihinsel sağlıkları için önemli bir faktördür. İstatistiklere göre yalnızlık duygusu, obezite veya günde 15 sigara içmeye eşdeğer sağlık riskleriyle ilişkilidir.
Yalnızlığa bağlı olarak hipertansiyon, bağışıklık sistemi bozukluğu gibi birçok sağlık sorunu ortaya çıkabilir.
Yalnızlığın insan beyninde nasıl tezahür ettiğini gözlemleyen araştırmacılar, yalnızlık hisseden insanların beyinlerinin, “varsayılan ağ” olarak adlandırılan bölgesinde belirli kalıplar sergilediğini keşfettiler. Geçmiş, şimdi ve gelecek gibi farklı anları hatırlama, hayal etme ve planlama becerisi de dahil olmak üzere düşünme süreçleriyle ilişkili olan bu bölgedeki aktivitenin, depresyon, anksiyete ve şizofreni gibi zihinsel bozukluklarla arasındaki bağlantılar tespit edildi.
Yalnızlığın beyinde kendini nasıl gösterdiğini anlamak, nörolojik hastalıkları önlemenin ve daha iyi tedaviler geliştirmenin anahtarı olabilir.
- Şeker: Tatlı uyuşturucu
Beyin, diğer organlardan daha fazla enerji kullanır ve glikoz da onun ana yakıtıdır.
Yakın zamanda yapılan bir araştırma, gıdalardaki fazla şekerin, 12 gün kadar kısa bir sürede, beynin ödül merkezinde uyuşturucuya benzer etkiler meydana getirdiğini doğruladı.
Araştırmada kullanılan domuzlara 12 gün boyunca her gün şekerli çözelti verildi. Beyni aşırı miktarda şekere maruz bırakmanın öncesinde ve sonrasında ölçülen dopamin ve opioid aktivitesinde büyük değişiklikler görüldü. Beynin refah ve zevkle ilişkili parçası olan opioid sistemi, ilk alımdan sonra aktif hale geldi.
Şeker, dünya çapında en çok tüketilen bağımlılık yapıcı bir madde. Bir kez bağımlı hale gelirseniz, bu istek aşırı yemeye ve kilo almaya neden olur, ruh halinizi etkiler, bilişsel işleyişi yavaşlatır, zamanla hafıza ve dikkat kayıplarına yol açabilir. Şeker tüketiminizi en aza indirmek sağlığınız için çok önemlidir.
- Alkol empatiyi öldürür
Aşırı alkol tüketimi beyin için zararlı. İlerleyen dönemlerde hafıza kaybı olasılığını artırıp, yıkıcı bir davranışa dönüşüyor.
Yeni bir çalışma, yoğun miktardaki kronik alkol alımının, beynin empatiyle ilişkili kısımlarına zarar verdiğini söylüyor.
Empati, insanların duygusal köprüler kurmasına, şefkat ve yardım isteği hissedebilmesine olanak tanır.
Bilim insanlarının, aşırı alkol alan katılımcılarda yaptıkları incelemelerde, bu kişilerin ayıkken bile acı çeken diğer insanlar için empati hissetmekte zorlandıkları görüntülendi. Bunu yapabilmek için, beyin aktivitesi bakımından daha fazla kaynağa ihtiyaç duyuyorlardı. Bunun günlük hayattaki anlamı, başkalarının acılarını algılamakta zorlanabilecekleriydi.
Beyin, sinir sistemimizin merkezidir. Onu korumak için, şeker alımını azaltmalı, alkol alımını en aza indirmeli ve sosyal bağlantılarımızı güçlendirmeliyiz.
Kaynak: https://victormong.medium.com/