Diyetisyen Berrin Yiğit yeni anneler için sağlıklı beslenme önerilerinde bulunurken, sütü artırmanın doğal yollarını da paylaşıyor.
Emzirme dönemi yeni anneler için çok özel ve duygusal bir süreçtir. Anne sütü salgılanmasının gerçekleşmesiyle insanoğlu bedeninden mucize doğurur. Her bebeğin kendine özel ihtiyaçlarına yönelik saat saat, gün gün, ay ay değişen anne sütü paha biçilmezdir ve bebeğin ilk 6 ay başka hiçbir şeye ihtiyaç duymadan kullanabileceği tek gıdadır. Dünyada %100’ü kullanılabilen, alerji yapmayan ve bebeğe tüm ihtiyacını verebilecek daha iyi bir besin kaynağı yoktur. Peki bu kadar değerli bir süreci nasıl geçirmeliyiz? Anne sütünü nasıl artırabiliriz? Gelin, cevaplara hep birlikte göz atalım.
1. Önceliği anne sütüne verin: Sevgili anneler, öncelikle emzirme konusunda kendinizi sürekli motive edin ve “sütüm gelmiyor, bebeğime yetmiyor” endişesine kapılmayın. İlk 6 ay sadece anne sütü, devam ederse tamamlayıcı gıdalarla 1 yıl ve Dünya Sağlık Örgütü’nün önerisi ile 2 yıl emzirmeye devam edilmeli.
2. Kendinizi suçlamayın: Tüm denemelere, uğraşlara ve uzmanından destek almanıza rağmen sütünüz gelmiyorsa kendinizi suçlamayın. Unutmayın ki her çocuk kısmetiyle gelir ve kısmeti kadar beslenir. Anne sütü mucizevi bir besin olsa da, emziremeyen anneler için gelişmiş gıda sanayisinde uygun formülalar bulunmakta.
3. Yeteri kadar su için: %80’i su olan anne sütünü artırmanın en iyi yolu bol bol su içmektir. Günde 2-3 litre su tüketmeye ve her emzirmeden sonra 2 bardak kadar su içmeye özen gösterin.
4. Kaliteli beslenin: Özellikle proteinden, sebzeden ve sağlıklı yağlardan zengin bir beslenme düzeni oluşturmaya özen gösterin. Her ana öğünde mutlaka çiğ ya da pişmiş sebzeye yer verin. Avokado, fındık, ceviz, badem ara öğünlere eklenebilir. Et gruplarından balık (somon) ve kırmızı ete sofranızda yer verin.
5. Süt artıran besinleri bolca tüketin: Yeşilliklerden özellikle dereotu muhteşem süt yapar. Sabah ince kıyım olarak kahvaltınıza, öğle ve akşam yemeğinde salatanıza eklemeyi unutmayın. 1 tatlı kaşığı tahin, pekmez ya da balı kahvaltı ya da ikindide tüketerek hem sütünüze hem de vücudunuza destek sağlayabilirsiniz. Kış aylarında ara öğün olarak boza veya salep tüketebilirsiniz. Çörek otu, incir, hurma, çorba, komposto, üzümü de beslenmenize uygun ölçülerde ekleyin.
6. Süt artırıcı çaylardan faydalanın: Anason, ısırgan, rezene, alkolsüz malt içecekler ya da özel katkı sağlayan toz içecekler bu dönemde anneleri desteklemede oldukça etkilidir. Gün içinde su tüketimine ek olarak 2-3 bardak kadar bu bitki çayları tüketilebilir.
7. Bazı besinlerden uzak durun: Bu dönemde özellikle bitki çayları ve baharatlara çok dikkat etmek gerek. Zencefil, zerdeçal, form çaylar, ödem atıcı karışık çaylar, termojenik çaylar sizin için zararlı olabilir. Kuru baklagiller gibi gaz yapıcı besinlerden, yüksek miktarda kafein içeren siyah çay ve kahveden, soğuk ve gazlı içeceklerden uzak durun.
8. Kaliteli ve yeterli uyuyun: Annenin kendini fazla yorması, dinlenmemesi ve uykusuz kalması süt verimini engeller. Bu dönemde bebeğiniz uykudayken, mümkün olduğunca siz de uyumaya özen gösterin.
9. Bu duygusal sürecin tadını çıkarın: Anne sütü vermeyi sadece bebeğin karnını doyurmak olarak düşünmeyin; duygusal olarak sevgi, şefkat ve güven duygusunu hissettirecek başka güzel bir ortam daha yok. Ten tene, kalp kalbe, göz göze bakılan o önemli saatlerde kesinlikle başka bir şeye konsantre olmadan bebeği emzirmek çok önemli. Bu noktada annenin yüzü bebeğe ilk 6 ay bir ayna görevi görür. Bebekler gözlerinin içine bakar, o hissiyatı algılar ve ona göre sakinleşir.
10. 6. aydan sonra ek gıdaya geçin: 6. aydan sonra eklenecek tamamlayıcı ek gıdalar yavaş yavaş artırılarak. 9-10 ayda, günde 2 çay bardağını geçmeyecek şekilde, yani hala %70’i anne sütünden geldiği varsayarak devam ettirilmeli. “Çocuk gürbüz olsun” düşüncesi ile ek gıdalara ya da formül gıdalara erken başlamak çok büyük bir ihanettir.