Doğa canlanıyor; bahçe, teras ve balkonlarla uğraşmanın tam zamanı. Büyümesi ve bakımı kolay olan bu uzun ömürlü bitkiler, bahçeciliğe yeni başlayanların işini kolaylaştırıyor.
Ekinezya
Sıcak ve güneşli hava, ekinezyanın yaz başından sonbahara kadar kucak dolusu çiçek açmasını engellemez, çünkü sıcağa ve kuraklığa dayanıklı bir bitki türüdür. Papatyagiller ailesinden az bakım gerektiren bu çok yıllık çiçek, açık ve nemli ortamlarda iyi drene edilmiş toprakta kolayca büyür. Ekim için güneşli günler tercih edilir. Türüne bağlı olarak mor, beyaz, sarı, turuncu ve kırmızı renkte çiçek açan ekinezya sağlık alanında da etken madde olarak kullanılır.
Şakayık
Her yıl mutlaka çiçek açacak, az bakım gerektiren çok yıllık çiçekler arıyorsanız, şakayık tam da aradığınız çiçek. Yaz aylarının başında çiçek açmaya başlayan şakayık türüne göre pembe, mercan, beyaz ya da kırmızı renkli olabilir. Şakayık yetiştirirken önemli olan kullanacağınız toprak çeşidi; şakayık humuslu ve nemli toprağı sever. Organik gübre kullanarak saksıda yetiştirebilirsiniz. Güneş sevmesine rağmen aşırı sıcakta ya da öğle güneşine maruz kaldığında yapraklarını dökebilir. O yüzden güneş alan ancak direkt güneş ışığından korunacak bir alanda bakılmalıdır.
Alev çiçeği
Renkli olduğu kadar güzel kokulu olan alev çiçeği, bahçeniz için olmazsa olmaz az bakım gerektiren çok yıllık bir çiçektir. Yaz başından sonbahara kadar türüne göre pembe, beyaz, mor ve turuncu renkli çiçek açar. Sağlıklı tutmaya yardımcı olmak için alev çiçeğini bol hava sirkülasyonu olan güneşli bir yere yerleştirin. Nemli toprağı seven alev çiçeği, balkon ve teraslar için çok güzel bir süs bitkisidir. Suyu seven bir bitki olan alev çiçeğini sıcak yaz günlerinde haftada 3-4 gün sulamanız önerilir.
Süsen
Mücevher benzeri renklerde tacı andıran kokulu çiçekleri ile bakımı kolay olan süsen, bahçede ya da evde yetiştirilebilir. Mayıs ayı itibarıyla çiçeklenmeye başlayan bitkinin pek çok çeşidi vardır. Güneşi seven bir bitki olan süsen, çiçekleri solduktan sonra bile kılıç şeklindeki yapraklarıyla “ben buradayım” der. Orta derecede nemli, iyi drene edilmiş toprakta kolayca yetişir.
Kasımpatı
İster çiçek tarhlarına ister saksılara dikin, kasımpatı (krizantem) güneş ışığını doğrudan almayı istemez. Gölgeli alanlarda daha güzel gelişen kasımpatı beyaz, sarı, pembe, turuncu ve kırmızı farklı şekil ve boyutlarda çarpıcı çiçekler sunar. Nemli, iyi drene edilmiş toprakta yetişen Kasımpatı nispeten kısa ömürlüdür, bu nedenle yılda bir veya iki kez yeniden dikmek gerekebilir.
Aslan pençesi
Gülgiller ailesinden olan aslan pençesi tıbbi amaçla da kullanılan bir bitkidir, kan durdurucu özelliğiyle bilinir. Üzerine düşen yağmur suyu damlalarını tutan kalın yapraklarıyla ünlüdür. Mayıs-Haziran arasında açan sarı renkli zarif çiçekleri kurutulmak için toplanır. Orta derecede nemli, iyi drene edilmiş toprağı seven çalı görünümlü bitkinin yağı ve kremi de yapılmaktadır.
Kaynak: https://www.bhg.com/