Dünyada iklim kriziyle ilgili farkındalık her geçen gün artarken devletlerden şirketlere her kademede çevreye etkiyi en aza indirecek farklı önlemler alınıyor. Gazetecilik mesleği de faaliyetleri nedeniyle karbondioksit salımına neden olan gruplardan biri. Bu konuda duyarlı bir yol izleyen uluslararası yayın kuruluşu BBC’nin karbon emisyonunu azaltmak için neler yaptığına gelin birlikte bakalım.
Bir habere ulaşmak için muhabirler genellikle seyahat etmek durumunda kalırlar. Kamera ışıklarını açmaları, dizüstü bilgisayarlarını kullanmaları, telefon görüşmeleri yapmaları vs. gerekir. Tüm bunlar, karbon emisyonu sorununa neden olur.
Çözümün bir parçası olmanın önemli olduğunu düşünen BBC, karbon ayak izini en aza indirmek için çözümler üretmeye çalışıyor.
Future Planet’te, BBC Future’ın dünya çapında acil çevresel zorluklarla karşı karşıya kalanlar hakkında hikayeler bulabilirsiniz. Sahip oldukları etkiden sorumlu ve okuyucularına karşı şeffaf olmak istedikleri için her içerik, onu yaratmayla ilişkili karbon emisyonlarının tahmini rakamını taşıyor. Şirket, bu adımı atan ilk büyük çevre yayıncısı olarak tanımlanıyor.
Bu rakamları nasıl elde ediyorlar?
Her içeriğin karbon ayak izini iki kısma ayırıyorlar:
– Muhabirlerin ulaşımından kaynaklanan
– Yayınlamak için gereken dijital altyapıdan kaynaklanan
Ulaşım emisyonları
Bir hikayeye karar verirken, ne kadar seyahat gerektiği kilit faktör. Şu ana kadar Future Planet uçuş gerektirmeyen bir yayın organı olarak kalmayı tercih ediyor. Yerel muhabirlerle çalışmaya odaklanmak, seyahatleri de minimumda tutuyor. Uzun mesafeli bir hikaye devreye alınırsa, muhabirden bölgedeki diğer güçlü hikayeleri de araştırmasını istiyorlar. İçerik hazırlandıktan sonra, muhabirler ne kadar seyahat ettiklerini, ulaşım yöntemlerini not ediyorlar ve emisyonları için bir karbon hesaplayıcı kullanıyorlar.
Dijital ayak izi
Bu hesaplama, internetten veri aktarımında kullanılan enerjiyi ve tüketilen elektrik birimi başına salınan CO2 miktarını tahmin etmeyi içeriyor. Future Planet, karbon hesaplama hizmeti sunan tek kurum olan Wholegrain Digital ajansıyla çalışıyor.
Dijital içerikte en önemli faktörlerden biri okuyan insan sayısı. Kaç okuyucunun hikayeyi tıklayacağı tahmin edilemediğinden, tüm hikayeler için sayfa başına aynı emisyon tahmini kullanılıyor. Bir sayfanın kaç görsele sahip olduğu ve uzunluğu, sayfayı yüklemek için gereken enerjide ve okuyucunun sayfada harcadığı zaman konusunda büyük fark yaratabiliyor. Hikayeler uzunluk ve görüntü sayısı bakımından farklılık gösterdiğinden bu rakamın bir tahmin olduğunu vurgulamak önemli.
Bazı bilinmeyenler
Okuyucunun içeriğe eriştiği cihaz, harcanan enerjide büyük bir fark yaratabilir. Telefon, dizüstü bilgisayardan çok daha az enerji kullanır.
Okurlar dünyanın her yerinde… Enerji şebekesinin karbon yoğunluğu ülkelerde değişiklik gösteriyor.
Future Planet’in birden çok veri merkezinde sunucuları bulunuyor. Yükü azaltan üçüncü taraf sunucu ağları da kullanılıyor. Bu hesaba katılmadığından tahmini biraz şişiriyor.
Emisyonların dijital bileşeninin tek rakam yerine aralık olarak gösterilme nedeni, bunlardan kaynaklanan kümülatif belirsizlik.
Sınırlamalar
Yerel ulaşım araçlarında emisyon ölçüm cihazları bulunmadığından muhabirin yolculuğunda ne kadar emisyon yaptığı, bir tıklama için verilerin internet üzerinden aktarılmasında ne kadar karbon salındığı, sunucuları çalıştırmak için gereken enerjiyi veya okuyucunun ne tür bir cihaz kullandığı henüz ölçülemiyor.
Bazıları tam zamanlı, çoğu ara sıra çalışan personel, ofisi ısıtmak ve çalıştırmak için kullanılan enerji, gazeteci bir sandviç yediğinde gıdanın karbon ayak izi sayılıyor mu? Araştırmalar yapılırken ve yazılırken bilgisayarlara güç sağlamak için kullanılan enerji ne oluyor?
İleriye bakmak
Söz konusu hesaplamalar karmaşık, yapılan varsayımlar çok ve çeşitli.
Future Planet’in basit bir prensibi var: Karbon ayak izi konusunda açık olmak ve mevcut araçlarla onu küçültmek. Bu araçlar ve çabaları henüz mükemmel olmayabilir. Ancak doğru yönde ilerlemenin hiç adım atmamaktan daha iyi olduğuna inanıyorlar.
“Kaynak içeriğin dijital emisyonları, sayfa görüntüleme başına tahmini 1,2 g ila 3,6 g CO2’dir.”
Kaynak:
https://www.bbc.com/future/article/20200131-why-and-how-does-future-planet-count-carbon