Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi ilan edilen korona virüsle mücadele kapsamında pek çok önlem alıyoruz.
Sosyal mesafemizi korurken hijyen konusu gündemimizin ilk sırasında. Marketlerden, pazarlardan yapılan alışverişler sonrası evlerimize mutfaklarımıza giren sebze meyveleri virüslerden arındırmak için neler yapmalıyız? Akciğer Sağlığı ve Yoğun Bakım Derneği (ASYOD) Başkan Yardımcısı Ahmet Emin Erbaycu, yeni tip korona virüsle (Kovid-19) mücadelede hijyenin önemine işaret ediyor ve “Özellikle marketlerdeki sebze ve meyvelerin, hasta birisinin dokunduğu düşünülerek bol suyla yıkadıktan sonra tüketilmesi gerekir.” diyor.
Örneğin, A vitamin zengini ıspanak, bu özelliğiyle mukoza zarlarının korumasını sağlamasının yanı sıra solunum yolunu koruyarak enfeksiyon hastalıkları ile de ciddi anlamda mücadele ediyor. Peki bir dönem tartışmalara neden olan ıspanağı aldığımızda nasıl temizleyeceğiz.
Tertemiz bir ıspanak için izleyeceğiniz aşamaları şöyle sıralayabiliriz:
- Yıkamadan önce köklerini kesin ve yapraklarını ayırın. Kökleri daha sonra değerlendirmek üzere saklayabiliriz.
- Ispanak yapraklarını ılık sirkeli su dolu geniş bir kaseye alın ve yaklaşık 15 dakika bekletin. Bu şekilde üzerindeki toprak ve çamurdan da arındığını göreceksiniz.
- Daha sonra ıspanak yapraklarını süzüp, temiz su dolu başka bir kaseye alın ve 5-10 dakika daha bekletin. Akan su altında tekrar yıkayarak süzülmeye bırakın. Bazı marketlerde ayıklanmış ve poşetlenmiş olarak satılan ıspanaklara da aynı işlemi uygulamanızı öneririz (sirkeli su yöntemi bütün çiğ sebze ve meyvelerde sağlıklı sonuç verir).
Ispanağınızı ayıklayıp temizledikten sonra hemen pişirmeyecekseniz, buzdolabına koymadan önce bir sebze kurutucuda kurutmanız gerektiğini hatırlatalım. Çünkü yeşil yapraklı tüm sebzeler gibi ıspanağın da ıslak veya nemli kalması çabuk bozulmasına ve çürümesine yol açar. Salatada kullanacağınız ıspanakları da önce kurutmanız gerektiğini unutmayın. Ispanak yeşil salatadan daha çabuk bozulur; aklınızda bulunsun.