Doğal olarak üretemediğimiz amino asitler bitkilerden geliyor. Günlük protein ihtiyacımızı karşılamak için hangi bitkisel besinleri tüketebileceğimizi merak ediyorsanız işte cevaplar!
Tofu
Tofu (fasulye peyniri), yoğunlaştırılmış soya sütünden yapılan bir soya ürünüdür. Pıhtılaşma işleminden elde edilen pıhtılar bloklar halinde bastırılır, sıvı ayrılır ve tofu blokları oluşturulur. Dokulara göre değişen ipeksi (yumuşak) veya normal formlarda bulunabilirler. İpeksi, genellikle soslarda ve tatlılarda kullanılırken, sert formdaki tofu, tavada kızartma ve fırınlama için idealdir.
Seitan
Seitan, buğdaydaki ana protein olan glütenden yapılan bir üründür. Kökleri Çin’e dayanır ve Asya mutfağında çok popülerdir. Yoğun proteinli yapısıyla iyi bir seçenektir. Bununla birlikte, glüten duyarlılığı olan insanlar için uygun olmadığının altını çizmek gerekiyor. Çölyak hastalığı olanlar için uygun bir besin değildir. Antioksidan olarak önemli bir rol oynayan, iltihaplanmayı azaltmaya, kronik hastalıkları önlemeye ve genel bağışıklığı iyileştirmeye yardımcı olan selenyumdan yana da oldukça zengindir. Doğurganlık ve bilişsel işlev için yararlı olduğu da biliniyor.
Tempeh
Tempeh, fermente soya fasulyesinden yapılan geleneksel bir Endonezya ürünüdür ve Asya mutfağında çok popülerdir. Özellikle probiyotikler açısından zengindir. Lezzetini ve dokusunu iyileştirmek için doğrudan veya pişirilerek tüketilebilir. Amino asit profili, tofu gibi diğer işlenmiş soya fasulyesi formları da dahil olmak üzere diğer bitki bazlı protein kaynaklarına kıyasla çok dengelenmiştir. Genel sindirime yardımcı olur. Mineraller ve B vitaminleri açısından zengindir. Çok besleyicidir.
Karabuğday
Karabuğday (“kabuğu çıkarılmış tane”,” greçka” veya “kasha” olarak da bilinir) sözde bir tahıldır, yani diğer tahıllar gibi çimenlerde yetişmez. Bunun yerine, benzer özelliklerinden dolayı, tahıl olarak tüketilen bir tohumdur aslında. Adına rağmen buğday ailesiyle hiçbir ilişkisi yoktur. Bu da onu glütensiz yapar. Oldukça besleyici profili nedeniyle süper gıda olarak kabul edilir. Polifenoller ve flavonoidler gibi antioksidanlarla doludur. Zzellikle diyabet, nörodejeneratif hastalıklar ve kardiyovasküler hastalıklarla mücadeleyle ilgili bitki bileşiklerine sahiptir. Demirin yanı sıra kırmızı kan hücrelerinin üretimi için önemli bir yakıt olan bakır bakımından çok zengindir.
Yulaf
Yulaf, genellikle yulaf ezmesi/yulaf lapası veya fırınlama ya da pişirme malzemesi olarak tüketilen çok popüler bir tahıl türüdür. Haddelenmiş, çelik kesim ve anlık gibi birçok farklı işlenmiş formda sofralara gelir. Çelik kesilmiş yulaf, en az işlenmiş formdur. Bütün yulaf kabuğu çıkarılmış tane, birkaç parça halinde doğranır ve orijinal şeklinin çoğunu korur. Sonuç olarak, pişirmesi en uzun sürer, emiciliği zayıftır ve muadillerine göre daha çiğ bir dokusu vardır.
Mercimek
Mercimek, her biri farklı antioksidan bileşimlerine sahip fitokimyasallar ve renklerine bağlı olarak farklı tada sahip bir baklagildir. Yeşil mercimek, kahverengi mercimeğe göre biraz daha sert bir tada sahiptir. Çorbalar için çok iyi bir malzemedir. Bunun yanı sıra salatalarda kullanıma da uygundur. Garnitür olarak iyi bir seçim olabilir.
Nohut
Kökleri Akdeniz ve Orta Doğu mutfaklarından gelir. Çatlak ve grenli bir dokuya sahiptir. Pişirim konusunda farklı seçeneklere elverişlidir. Mikrobesinler, çözünür lif, düşük glisemik indeks ve protein kombinasyonu, nohudu kronik hastalıklarla savaşmak için güçlü bir besin haline getirir.