Genellikle sadece diyet zamanlarında aklımıza gelen yulaf ezmesi aslında sağlık için sunduğu faydalarla günlük beslenme programına alınmayı fazlasıyla hak ediyor. Tatsız tuzsuz diye reddetmeden önce içeriğimize göz atmanızı öneririz.
- Besleyici
Yulaf besin bileşimi iyi dengelenmiş bir gıda; beta-glukan lifini de içeren iyi bir karbonhidrat ve lif kaynağı. Aynı zamanda yüksek kaliteli protein içeriyor.
Yarım su bardağı kuru yulaf ezmesi günlük ihtiyaç duyulan;
- Manganezin %63,91’i
- Fosforun %13,3’ü
- Magnezyumun %13,3’ü
- Bakırın %17,6’sı
- Demirin %9,4’ü
- Çinkonun %13,4’ü
- Folatın %3,24’ü
- B1 Vitamininin (tiamin) %15,5’i
- B5 Vitamininin (pantotenik asit) %9,07’si
- daha az miktarda kalsiyum, potasyum, B6 vitamini (piridoksin) ve B3 vitamini (niasin) karşılaması açısından önemli bir kaynak.
- Antioksidanlar açısından zengin
Yulaf antioksidanlar ve polifenoller olarak adlandırılan faydalı bitki bileşikleri bakımından zengin. En dikkat çekici olanı, neredeyse yalnızca yulafta bulunan “avenantramidler” adı verilen benzersiz bir antioksidan grubu.
Araştırmalar, avenantramidlerin nitrik oksit gazı üretimini artırarak kan basıncı seviyelerini düşürmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor. Bu gaz molekülü kan damarlarının genişlemesine yardımcı olarak daha iyi kan akışını sağlayabiliyor.
- Çözünür lifler içeriyor
Yulaf, bir tür çözünebilir lif olan beta-glukanı yüksek miktarda içeriyor. Beta-glukan suda kısmen çözünüyor ve bağırsaklarınızda kalın, jel benzeri bir çözelti oluşturuyor.
Beta-glukan lifinin sağlığa faydaları arasında;
- Düşük kan şekeri ve insülin tepkisi
- Sindirim sisteminde iyi bakterilerin çoğalması
- tip 2 diyabetin düzenlenmesi gibi özellikler bulunuyor.
- Kolesterol seviyelerini düşürebilir
Kalp hastalıkları tüm dünyada önde gelen ölüm nedenleri arasında geliyor. En önemli risk faktörlerinden biri yüksek kan kolesterolü.
Birçok çalışma, yulaftaki beta-glukan lifinin hem toplam hem de LDL (kötü) kolesterol seviyelerini düşürmede etkili olduğunu gösteriyor.
Yulaf ayrıca LDL (kötü) kolesterolü oksidasyondan koruyabiliyor. LDL (kötü) kolesterolün oksidasyonu, serbest radikallerle reaksiyona girdiğinde meydana gelir. LDL kolesterol arterlerde iltihap oluşturuyor, dokulara zarar veriyor ve kalp krizi ya da felç riskini artırabiliyor.
- Kan şekerini iyileştirebilir
Tip 2 diyabet, kan şekeri seviyelerinin önemli ölçüde yükselmesi ile karakterize yaygın bir sağlık sorunu. Genellikle insülin hormonuna karşı duyarlılığın azalmasından kaynaklanıyor.
Yulaf, özellikle obezite veya tip 2 diyabeti olan kişilerde kan şekeri seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir. Bu etkiler temel olarak beta-glukanın midenin boşalmasını ve glikozun kana emilimini geciktiren kalın bir jel oluşturma yeteneğine bağlanıyor.
- Doyurucudur ve kilo vermenize yardımcı olabilir
Yulaf ezmesini çok doyurucudur. Doyurucu yiyecekler yemek, daha az kalori almanıza ve kilo vermenize yardımcı olabilir.
Yulaf ezmesindeki beta-glukan, midenizin yiyecekleri boşaltma süresini geciktirerek tokluk hissinizi artırabilir. Beta-glukan ayrıca bağırsakta üretilen tokluk hormonunun salınımını da destekleyebilir. Bu sayede daha az kalori alımını sağlar ve obezite riskinizi azaltabilir.
- İnce öğütülmüş yulaf cilt bakımına yardımcı olabilir
Yulafın çok sayıda cilt bakım ürününde bulunması tesadüf değil. Bu ürünlerin üreticileri genellikle ince öğütülmüş yulafı “kolloidal yulaf ezmesi” olarak etiketliyor.
FDA, kolloidal yulaf ezmesini 2003 yılında cilt koruyucu bir madde olarak onayladı. Diğer taraftan yulafın kaşıntı tedavisinde uzun bir kullanım geçmişi var. Örneğin, yulaf bazlı cilt ürünleri egzamanın rahatsız edici semptomlarını iyileştirebilir.
Cilt bakımı faydalarının sadece cilde uygulanan yulafla ilgili olduğunu, yediklerinizle ilgili olmadığını unutmamalısınız.
- Kabızlığı gidermeye yardımcı olabilir
Kabızlık sorunu sindirim sistemiyle ilgili en sık şikayet edilen konulardan biri. Araştırmalara göre 100 yetişkinden yaklaşık 16’sı, 60 yaş ve üzeri 100 yetişkinden ise yaklaşık 33’ü kabızlık sorunu yaşıyor.
Araştırmalar, lif bakımından zengin dış tabakası olan yulaf kepeğinin kabızlığı gidermeye yardımcı olabileceğini gösteriyor.
Yulafı diyetinize nasıl dahil edebilirsiniz?
Yulafın tadını çeşitli şekillerde çıkarabilirsiniz. En popüler yöntem kahvaltıda yulaf ezmesi yemek.
Yulaf ezmesini daha lezzetli ve besleyici hale getirmek için tarçın, meyve, fındık, tohumlar ve süzme yoğurt ekleyebilirsiniz.
Yulaf doğal olarak glütensiz olmasına rağmen, bazen glüten ile kontamine olabilir. Bunun nedeni, glüten içeren diğer tahıllarla aynı ekipman kullanılarak işlenebilmesidir.
Çölyak hastalığınız veya glüten hassasiyetiniz varsa, glütensiz olduğu onaylanmış yulaf ürünlerini tercih etmelisiniz.
Kaynak: https://www.healthline.com/