Yumurta kadar çok yönlü çok az malzeme var. Kekten çorbaya, tatlıdan ete sayısız yemekte bağlayıcı, mayalayıcı ve kaplayıcı olarak kullanılıyor. Elinizin altında fazladan yumurta olduğunda onları normal buzdolabında saklamak yerine daha uzun süre korumak için dondurup donduramayacağınızı merak ediyor olabilirsiniz. Gıda güvenliği uzmanlarına yumurtaları bütün olarak, sadece sarısını ya da sadece beyazını dondurup donduramayacağınızı ve dondurulmuş yumurtaları tariflerde kullanmanın en iyi yolunu sorduk.
Yumurtaları Dondurabilir misiniz?
Evet, yumurtaları dondurabilirsiniz ancak bu onları alıp direkt dondurucuya yerleştirmek kadar basit değildir. Bunu yapmak kabukların çatlamasına yol açarak olası bir gıda güvenliği riski oluşturabilir.
Gıda güvenliği uzmanları “Yumurtalar kabuklarıyla dondurulmamalıdır çünkü içindeki sıvı donarken genleşir. Bu durum kabuğun çatlamasına ve parçalara ayrılmasına neden olabilir, bu da yumurtaya karışabilir ve kontaminasyon riskini artırabilir. Ayrıca, yumurta yenmeden önce uygun minimum iç sıcaklığa kadar pişirilmezse, zararlı bakteriler kalabilir ve potansiyel olarak gıda kaynaklı hastalıklara yol açabilir”, diyor.
Yumurtalar Doğru Şekilde Nasıl Dondurulur?
Yumurtaları güvenli bir şekilde dondurmak için önce kabuklarından ayırmanız gerekir. İşte uzmanlara göre bütün kabuklu yumurtaları, yumurta sarılarını ve yumurta beyazlarını nasıl donduracağınız.
Kabuksuz Bütün Yumurtalar
- Bütün yumurtaları kabuklarından ayırarak dondurmak için aşağıdaki adımları izleyin:
- Yumurtaları bir kaseye kırın. Karışana kadar çırpın.
- Karışımı dondurucu için güvenli kaplara dökün, ardından tarih ve yumurta sayısı ile etiketleyin.
- Dondurucuda saklayın.
Raf ömrü: Dondurulmuş yumurtalar bir yıla kadar dayanabilir. Ancak en iyi kalite için altı ay içinde kullanmanız önerilir.
Yumurta Sarısı
Yumurta sarıları olduğu gibi dondurulduğunda koyulaşabilir veya jelleşebilir. Bu durum onları tariflerde kullanılamaz hale getirebilir. Neyse ki, birkaç ekstra adımla bunu önlemek mümkün.
- Yumurtaları kırın ve sarılarını bir kasede ayırın.
- Her dört yumurta sarısı için (yaklaşık 1/4 fincan) 1/8 çay kaşığı tuz veya 1 1/2 çay kaşığı şeker ekleyin. Birleştirmek için çırpın.
- Karışımı dondurucu için güvenli bir kaba dökün.
- Kabı yumurta sarısı sayısı, tarih ve tuz (ana yemekler için) veya tatlandırıcı (fırınlama veya tatlılar için) kullanıp kullanmadığınızla etiketleyin.
- Dondurucuda saklayın.
Raf ömrü: Dondurulmuş yumurtalar bir yıla kadar dayanabilir. Ancak en iyi kalite için altı ay içinde kullanmanız önerilir.
Yumurta Akı
- Yumurtaları teker teker kırın ve ayırın, beyazların içine yumurta sarısı girmediğinden emin olun.
- Beyazları dondurucu kaplarına dökün.
- Ağzını kapatın ve üzerine tarih ve yumurta beyazı sayısını yazın.
- Dondurucuda saklayın.
- Diğer bir seçenek de yumurta beyazlarını standart bir buz kalıbında tek tek dondurmak, ardından küpleri dondurucu için güvenli bir kaba aktarmaktır. Bu uygulama daha hızlı çözülme ve ölçme imkanı sağlar.
Raf ömrü: Yumurta sarıları gibi yumurta beyazları da dondurucuda bir yıla kadar dayanır, ancak en iyi sonuç için altı ay içinde kullanılması önerilir.
Dondurulmuş Yumurtalar Nasıl Çözülür?
Dondurulmuş yumurtaları çözdürmenin en iyi yolu, eğer zamanınız kısıtlıysa, aşağıdaki gibi olabilir:
- Dondurulmuş yumurtaları ağzı kapalı bir poşete koyun.
- Poşeti temiz bir kaseye koyun.
- Yumurtalar çözülene kadar poşetin üzerinden soğuk su geçirin.
- Yumurtaları pişirmeye başlayabileceği ve sıcaklık tehlike bölgesine getirerek bakteri üreme riskini artırabileceği için sıcak su kullanmaktan kaçınmalısınız.
Dondurulmuş Yumurtalar Nasıl Kullanılır?
Yumurtalar çözüldükten sonra çırpılmış yumurta, omlet, unlu mamuller ve pişmiş yemeklerde kullanılabilir. Yumurtaları beze veya mayonez gibi çırpıcı özelliklere dayanan tariflerde kullanmaktan kaçının. Çünkü dondurma işlemi yumurtanın düzgün bir şekilde çırpma veya emülsiyon oluşturma yeteneğini olumsuz etkiler.
Kaynak: marthastewart.com