Yumurta kahvaltıların vazgeçilmezi; hem besin değeri hem lezzetiyle farklı yumurtalı tarifler öneriyoruz. Lezzeti garanti yapımı kolay… Uzun pazar kahvaltıları için denemeye ne dersiniz?
Pratik “Egg Florentine”
Bir klasiğin süper basit yorumu… Tek yapmanız gereken bir muffin kalıbına ekmek, ıspanak ve yumurta koymak, ardından ekmek kızarana ve yumurta sarıları mükemmel şekilde akana kadar pişirmek.
Malzemeler
- 12 dilim beyaz sandviç ekmeği
- Eritilmiş tuzsuz tereyağı
- ½ fincan doğranmış ıspanak
- 12 büyük yumurta
- Tuz ve taze çekilmiş karabiber
Hazırlanışı
Fırını önceden 180 dereceye ısıtın. Keskin bir bıçak kullanarak ekmek dilimlerinin etrafındaki kabukları kesin. Ekmek dilimlerinin her iki tarafına da tereyağı sürün. Standart bir muffin kalıbının her bir kabına bir dilim ekmeği yavaşça bastırın. Her bir ekmek üzerine 1 yemek kaşığı ıspanak koyun, ardından her birine bir yumurta kırın; tuz ve karabiber ekleyin.
Beyazları sertleşene ve sarıları hala yumuşak olana kadar pişirip servis yapın.
Hızlı “Eggs Benedict”
Bu brunch klasiği, profesyonellere bırakılması gereken bir tarif gibi görünebilir, ancak sizde evde Eggs Benedict yapabilirsiniz.
Malzemeler
- 8 büyük yumurta
- 1 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı
- 8 dilim pastırma
- 4 adet muffin (ortadan ikiye kesilmiş)
- Tuz ve karabiber
- Su teresi (servis için)
- Acı biber (servis için)
Hollandaise Sos:
- 1 adet yumurta
- 1 adet limon
- 10 ml sirke
- 100 gr tereyağı
- 1 tutam frenk soğanı
- Tuz, karabiber
Hazırlanışı:
Yumurtaları bir kaseye kırın. Büyük bir tencereyi su ile doldurun. Yüksek ateşte kaynatın. Su ancak kaynamaya başladığında, dalga oluşturmak için tencereyi hafifçe eğin ve yumurtaları bir kerede ekleyin. 30 saniye sonra, spatula ile yumurtaları tencerenin dibinden yavaşça yukarı doğru kaldırın.
Yumurtaları beyazları sertleşene ve sarıları hala yumuşak olana kadar yaklaşık 2-3 dakika pişirin. Delikli bir kaşık kullanarak yumurtaları oda sıcaklığında su dolu bir kaseye aktarın.
Tereyağını orta boy bir tavada orta ateşte ısıtın. Pastırmayı tavaya ekleyin ve gevrekleşene kadar pişirin.
Hollandaise sos yapımı için videoyu takip edin.
Muffin parçalarını kıvrımlı tarafları yukarı bakacak şekilde bir fırın tepsisine dizin. Üzerlerine tereyağı sürün ve çıtır pastırma koyup kızarana kadar 3-5 dakika pişirin. Her bir yumurtayı beklettiğiniz kaseden çıkarın ve fazla suyunu almak için katlanmış bir kağıt havlu üzerinde kurulayın. Muffinlerin üzerine pişirdiğiniz yumurtaları yerleştirin. Tuz ve karabiber ile tatlandırın.
Hazırladığınız Hollandaise sosu kaşıkla en üste sürün. Üzerine su teresi ve bir tutam kırmızı biber ekleyin. Afiyet olsun.
Meksika usulü mısır cipsli yumurta
Acı sevenler için…
Malzemeler
- 3 adet domates
- 3 adet acı sivri biber
- 1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
- 2 büyük diş sarımsak, kıyılmış
- Tuz ve taze çekilmiş karabiber
- 1 paket (200 gr) tortilla mısır cipsi
- 4 büyük yumurta
- ¼ su bardağı ufalanmış beyaz peynir
- ¼ fincan taze kişniş yaprağı
Hazırlanışı
Fırını önceden 200 dereceye ısıtın. Mutfak robotunda birer adet domates ve kırmızı biberi püre haline getirin. Zeytinyağını tavada orta-yüksek ateşte ısıtın. Sarımsağı ekleyin ve karıştırarak altın rengini alana kadar yaklaşık 45 saniye pişirin.
Domates ve biber püresini ve küçük küpler halinde doğradığınız kalan domates ve acı biberleri ekleyin. Ara sıra karıştırarak sıvı hafifçe azalana kadar 5 dakika pişirin. Ateşten alın. Tuz ve karabiber ile tatlandırın. Tortilla cipslerini bu karışıma ekleyip iyice karıştırın.
Bir kaşığın arkasıyla cipslerin olduğu sosta bir çukur açın; içine önce 1 yumurta kırın. Kalan 3 yumurtayı da etrafına kırın. Yumurtaları tuz ve karabiberle tatlandırın.
Tavayı fırına aktarın ve beyazlar sertleşene kadar yaklaşık 5 dakika pişirin. Üzerine peynir ve kişniş ekleyip servis edin.
Kaynak: https://www.marthastewart.com/