Kolajen kaynaklarını sayarken,
yumurta bu listenin ön sıralarında yer alıyor. Bu noktada yumurtanın kendisinden ziyade, farklı bir kısmı da öne çıkıyor: Yumurta kabuğu zarı.
Yumurta kabuğu zarı yumurtanın kabuğu ile beyazı arasındaki kısım. Bu zar teknik olarak yumurta kabuğunun bir parçası olmamakla birlikte, genelde kabuğa yapışık halde duruyor. Yumurta kabuğu zarı kolajen formunda protein içeriyor. Aynı zamanda küçük miktarlarda kondroitin sülfat, glukozamin ve diğer besin öğelerini de barındırıyor. Konu hakkında daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulsa da, yakın dönem çalışmaları yumurta kabuğu zarının düzenli tüketiminin eklemler üzerinde faydalı etki yaratabileceğini gösteriyor.
Bu konuda yapılan ciddi araştırmalar mevcut. Örneğin Amerika ve Almanya’da gerçekleştirilen 4 bilimsel çalışmanın sonuçları yumurta kabuğu zarındaki farklı proteinlerin kireçlenme gibi eklem ağrılarını 7 ila 10 gün arasında %40 oranında ciddi bir şekilde azalttığını söylüyor. Bu sonuç 2016 yılında 5.’si düzenlenen Ulusal Osteoporoz Kongresi’nde İstanbul Tıp Fakültesi Fiziksel ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı uzmanları tarafından da dile getirildi.
Yumurta kabuğu zarı nasıl tüketilir?
Bu faydalı zarı elde edebilmek için öncelikle yumurtayı haşlamak gerekiyor. Kabuğun zarı haşlanan yumurtanın yüzeyinde kalacaktır. Bu zarı kolay bir şekilde soyarak olduğu gibi tüketebilirsiniz. Yumurta kabuğu zarı son dönemlerde beslenme takviyesi olarak, tablet şeklinde de sunuluyor.