Besin değeri yüksek, protein zengini, sağlıklı beslenme listelerinin ilk sırasında. Yumurtadan bahsediyoruz elbette. Besleyici ve doyurucu yumurtayı farklı şekillerde pişirip lezzetine lezzet katmak mümkün. İhtiyacınız olan biraz yaratıcılık.
Avokadolu Yumurta
Malzemeler:
- 2 adet avokado
- 4 adet yumurta
- 1 dilim somon füme
- Tuz, karabiber, zeytinyağı
Hazırlanışı:
- Avokadoyu ikiye bölün ve içinden çekirdeğini çıkarın. Avokadonun içini bir kaşık yardımıyla alın. Avokadonun içine tuz, karabiber serpin biraz zeytinyağı damlatın, iç yüzeye elinizle masaj yapar gibi zeytinyağını yedirin.
- Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine avokadoları alın. İçlerine dikkatle birer adet yumurta kırın. Fırını 160 derecede ısıtın.
- Avokadolu yumurtaları 10-15 dakika pişirin.
- Pişen avokadolu yumurtaları çıkardıktan üzerine birkaç parça somon füme ekleyin, limonla birlikte servis yapın.
Kabaklı Otlu Omlet
Malzemeler:
- 4 adet yumurta
- ½ çay bardağı süt
- 1 adet kabak
- 2 dal taze soğan
- Dereotu
- Tereyağı
- Tuz, Karabiber
Hazırlanışı
- Kabağı yıkadıktan sonra hafif haşlayın. Sonra halka halka kesin.
- Bir kapta yumurtaları kırıp, sütle karıştırın. Tuz, karabiber ekleyip bir çatal yardımıyla iyice çırpın.
- Taze soğanları temizleyip ince ince kıyın, dereotunu aynı şekilde yıkayıp ince ince kesin.
- Tavada tereyağını eritin, yumurtaları tavaya alın. Üzerine halka kestiğiniz kabakları yerleştirin.
- Doğradığınız taze soğanları ilave edin. Önce yüksek sonra kısık ateşte altı kahverengileşinceye kadar pişirin. Dereotu serperek servis yapın.
Karabuğdaylı yumurtalı güveç
Malzemeler
- ½ su bardağı karabuğday
- 1 kaç dal bebek ıspanak
- 1 adet soğan
- 50 gr. beyaz peynir
- 2 adet yumurta
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- Tuz, Karabiber
Hazırlanışı
- Soğanı soyup küp şeklinde doğrayın. Ispanakları yıkayıp elinizle ikiye üçe bölün.
- Karabuğdayı yıkayın.
- Tencerede tereyağını eritin, doğradığınız soğanları ekleyip hafif kavurun. Karabuğdayı ekleyin, biraz birlikte çevirin. Tuz ve karabiberle tatlandırın. Üzerini 2 parmak geçecek kadar su ilave edip kara buğdayı hafif diri olacak şekilde pişirin.
- Pişen karabuğday sıcakken, içine ıspanakları ilave edip sıcağıyla karıştırıp dinlendirin. Dinlenen karışıma elinizle ufaladığınız beyaz peyniri ekleyin.
- Porsiyonluk güveç kaplarını yağlayın, karabuğdaylı karışımı güveç kaplarına alın.
- 190 derecede ısıttığınız fırına güveç kaseleri alın ve yaklaşık 10 dakika pişirin. Güveçleri fırından çıkarın ortalarına denk gelecek şekilde birer adet yumurtayı kırıp tekrar fırına verin.
- Yumurtalar pişene kadar 2-3 dakika daha pişirip fırından alın ve servis yapın.