Pandemi nedeniyle önümüzde 17 günlük bir tam kapanma dönemi var. Kimilerine göre yeterli kimilerine göre yetersiz. Bir yılı aşkın süredir kısıtladığımız ya da kısıtlamaya çalıştığımız hareketlerimiz nedeniyle farklı sağlık ve kilo sorunlarıyla karşı karşıyayız. Uzmanlar düzenli bir egzersiz programı uygulayamasak bile en azından yürümenin önemine dikkat çekerken şimdi bu da imkansız hale gelecek. Ama moralleri bozmuyoruz gelecek güzel günleri ve sağlıkla atacağımız adımları düşünerek tüm önlemlerimizi alıyoruz.
Ayrıca çözümsüz değiliz; evde yapabileceğimiz yürüyüş egzersizlerini belirli bir rutine oturtarak dışarıya çıkamasak bile hareket etme fırsatı yaratabiliriz. Youtube’da bu konuda farklı video örnekleri bulabilirsiniz. İşinizi kolaylaştırmak için işte 2 örneri:
Evde Tempolu Yürüyüş – Zeynep Şensoy (Yodada Yoga)
Amerikan Kalp Derneği – Walking At Home
Peki yürümek demişken yürümek ve diğer hafif yoğunluktaki hareketler egzersizden sayılır mı? Yürümeyi seviyor ve yavaş hızda bile olsa yürümenin, ayakta ve hareket halinde olmanın, uzun vadede sağlığınız üzerinde olumu etkisinin olup olmadığını merak mı ediyorsunuz? İşte cevaplar…
Hedefinize ulaşmanın bilincindeyseniz, yürümek kesinlikle egzersizden sayılır. Bağışıklığı güçlendirir ve kalp rahatsızlığı riskini azaltır. Gün boyu aktif kalmak ve küçük hareketler, büyük faydalar sağlayabilir. Dikkate almanız gereken en önemli şeyse, neyin egzersiz sayıldığını düşünmeyi bırakıp, hangi şekillerde hareket etmekten hoşlandığınıza odaklanmanızdır.
Bedenlerimiz hareket etmek üzere tasarlanmıştır. Bu yüzden hareket bize kendimizi iyi hissettirir. Farklı hareket türleri, farklı faydalar ve değişiklikler getirir. Ancak, kendinizi sevmediğiniz bir şeyi yapmaya zorlamak, sizi sadece mutsuz edecektir.
Uzmanlar, günde 10 bin adım atmamızı tavsiye ediyor. Haftada beş gün, yarım saatlik bir yürüyüşün kalp hastalığı riskini yüzde 19 azalttığını, her öğünden sonra 15 dakikalık bir yürüyüşün kan şekeri seviyelerini düşürebileceğini söylüyorlar.
Yürüyüş gibi düşük yoğunlukta hareketler, kalp, akciğerler ve eklemler üzerinde daha az baskı yarattığı ve adrenal bezini yorgunluğa, kaygıya ve kötü uykuya yol açabilecek kadar uyarmadığından, genel sağlığımız için daha yararlı olabilir.
Uzmanlara göre yürümek kesinlikle egzersiz sayılıyor. Her gün herhangi bir şekilde aktif kalmaya ve hareket etmeye çalışmak, sizin ve sağlığınız için olumlu olacaktır. Hareketin faydalı olması için, kesinlikle nefes nefese ve ter içinde kalmanıza gerek yoktur.
Yürümek, yavaş olsa bile, egzersiz olarak sayılır, ancak yavaş hızlarda kardiyovasküler kondisyonu ve dayanıklılığı çok fazla artırmaz.
Hareket etme eyleminin sağlık açısından olumlu faydaları vardır. Düzenli yürüyüş ayrıca, koşu ve ağırlık kaldırma gibi daha yorucu aktiviteler içeren bir egzersiz alışkanlığının oluşumunu teşvik edebilir.
Günlük hayatımıza gelince, temizlik yapma, bulaşık makinesini boşaltma veya otobüs durağına yürüme gibi egzersiz olmayan tüm aktiviteler de hareket anlamına gelir. Tüm bu hareketlerin toplamı gerçekten faydalı olabilir ve hepsi, her şekilde, gün içinde saatlerce oturmaktan daha iyidir.
İş yerinizde ayakta durarak çalışabileceğiniz bir masa, hatta bir koşu bandı masası kullanabilirsiniz. Asansör yerine merdivenlerden çıkıp, fazladan adım atabilmek için park alanının en uzak ucuna park edebilirsiniz. Tüm telefon görüşmelerini ayakta, hatta yürüyerek yapıp, toplu taşıma araçlarını kullanırken mümkünse bir ya da birkaç durak erken inebilirsiniz. Yapacağınız tüm bu küçük hareketler de kalori yakmanızı sağlar, fazla sertleşmenizi önler ve enerji seviyenizi artırabilir.
Ne kadar olursa olsun, aktif kalmak en önemli şeydir.
Yoğunluğu ne olursa olsun, her türlü hareket enerji harcatır ve bu da sağlığınız için iyidir.
Yeterli dinlenme zamanı ile dengeleyerek, hoşunuza giden, sizin için iyi olan bir aktivite bulmak önemlidir.
Vücudunuza ve zihninize karşı nazik davranarak, daha büyük sonuçlara daha çabuk ulaşırsınız.
Yani yürümeyi seviyorsanız, ne ala!
Kaynak:
https://www.insider.com/is-walking-low-impact-movement-enough-exercise-to-improve-health-2020-12