Salatayı yemek niyetine yiyenlerden misiniz? O zaman bu tarif tam size göre. Baştan söyleyelim, biraz zahmetli ama deneyenler buna kesinlikle değdiğini söylüyor. Yeşil fasulye pişirmek, yumurta yapmak, yeşillikleri hazırlamak, nohut ve patates haşlamak biraz uğraştırıcı olsa da farklı bir tat istiyorsanız, “Insalata Cotto e Crudo”yu deneyebilirsiniz. İtalyanca “Cotto” pişmiş ve “Crudo” çiğ anlamına geliyor. Hem çiğ hem pişmiş malzemeler içeren böyle bir salatanın adı başka ne olabilirdi ki?
Hazırım diyorsanız, işte Insalata Cotto e Crudo tarifi:
Malzemeler:
- 2 adet orta boy kırmızı soğan
- Zeytinyağı
- Tuz
- 4 adet küçük tatlı patates
- 250 gram taze fasulye
- 250 gram kiraz domates
- 12 adet siyah zeytin
- 1 diş sarımsak
- İsteğinize göre küçük hindiba veya marul yaprakları
- 1 su bardağı pişmiş nohut
- Taze çekilmiş karabiber
- Kurutulmuş kekik
- Kırmızı şarap sirkesi
- Yarım limon suyu
- Bir adet yarı yumuşak pişmiş yumurta (isteğe bağlı)
- Ton balığı (isteğe bağlı)
Hazırlanışı:
Fırını önceden 400 ° F’ye ısıtın.
Kırmızı soğanı birer santimlik kalınlıklarda dilimleyin ve üzerine hafif zeytinyağı ve tuz serperek, 200 derecede ısıtılmış fırında kızartın. Bu sırada patatesleri soyun, üzerine su ve bir tutam tuz ekleyerek ocağa alın. Patatesler haşlandıktan sonra aynı suya temizlediğiniz yeşil fasulyelerinizi ekleyin ve yumuşayana kadar pişirin. Sebzeler ne lapa olsun ne de çok çiğ kalsın. Tam kıvamında piştikten sonra soğuması için buzla doldurduğunuz büyük bir kasenin içine alın. Bu sırada henüz sıcakken soyduğunuz patatesleri dörde bölün büyük bir karıştırma kabına koyun. Yeşil fasulyeleri süzüp kurulayın ve patateslerle karıştırın. Pişen soğanları da ekleyin.
Her kiraz domatesi ortadan ikiye kesin ve zeytinlerle birlikte kaseye ekleyin. Sarımsağı rendeleyerek salataya karıştırın. Kullanıyorsanız, hindiba veya marul yapraklarını yıkayıp kurulayarak kaseye ekleyin. Nohudu da koyduktan sonra tuz, karabiber ve kuru kekik ile baharatlayın. Birkaç damla sirke, biraz limon suyu ve bol miktarda zeytinyağı ile iyice tatlandırın ve her porsiyonu tercihe göre, bir haşlanmış yumurta ve ton balığı ile süsleyerek servis edin.
Kaynak: https://www.bittmanproject.com/
Fotoğraf: Johnny Fogg