Zeytinyağı tadımının da ritüelleri bulunuyor. Nasıl mı?
- Önce bir bardağa küçük bir miktar zeytinyağı koyulur ve bardağın tabanı avucun ayasına yerleştirilir. Diğer avuç içi ile de bardağın ağzı güzelce kapatılır.
- Bardağın tabanına yerleştirilen elle bardağın altı yavaşça okşanır, bu sayede bardak dolayısıyla da yağ ısıtılarak zeytinyağının gerçek aromasının açığa çıkması sağlanır.
- Zeytinyağı tadımı önce koku alma duyusu ile başlar. Bunun için bardak buruna yaklaştırılır yavaş ve derin soluk alınarak koklanır. Bu süreçte çimen, tere, badem, yeşil domates, enginar, çiçek, yeşil muz, taze çağla, elma, yeşil elma, nane, kavun ve vanilya gibi kokular hissedilmelidir.
- Daha sonra ağza küçük bir yudum zeytinyağı alınır, dilin üzerinde ve damakta bu zeytinyağı gezdirilir.
- Dişler kapatılır, dudaklar hafifçe aralanarak birkaç defa üst üste derin nefes alınarak uçucu aromalarının buharlaşmasına imkan sağlanır.
- Bu uygulama zeytinyağının gerçek tadını daha doğru algılamaya yardımcı olur. Bu işlem sırasında bitter çikolataya benzer bir acılık hissi aranır.
- Son olarak yutulan yağın genizde karabibere benzer bir yanma hissi yaratıp yaratmadığına bakılır. Hem acılık hem yakıcılık faydalı bileşiklerin göstergesi olan ve iyi bir yağda aranan özelliklerdir. Yakıcılığın yağın asit derecesinin göstergesi olduğu ise yaygın bir yanlış bilgidir.