Sizce insanların yaşlandıkça zihinlerinin zinde kalmasını sağlayan nedir? Bu soruya farklı yanıtlar vermek mümkün elbette. Ama en kritik yanıtlardan biri aerobik veya direnç antrenmanları yapmak. “Bu hareketlerin zihinsel sağlıkla ne ilişkisi var” diye düşünebilirsiniz. İşte yanıtlar…
Şaşırtıcı bir şekilde, koreografisi belirli hareketleri tekrarlamak zihinsel sağlığı korumak için etkili sonuçlar veriyor. Dans ya da dövüş sporlarındaki karmaşık hareketlerden bahsediyoruz, bu hareketler aslında zihin ve bedenin iş birliği içinde olduğu aktiviteler. Peki neden daha iyiler?
Yapılan bir araştırmada dövüş sporları eğitiminin orta yaşlı yetişkinlerde bilişsel performans üzerindeki etkisi incelendi. Bu çalışma için 45-65 yaş arası kişiler seçildi. Katılımcılardan bir grup dövüş sporları okulunda çalışırken diğer grup sadece yürüyüş yaptı.
Araştırmacılar bilişsel performansı ölçmek için Stroop testi (Beynin, dikkati yönlendirme, kavramsal esneklik ve zihnin işlem hızı becerilerini ölçen testler) kullandılar. Testi her egzersiz seansından önce ve sonra uyguladılar.
Bilişsel işlev, tüm zihinsel süreçleri içeren bir terimdir. Bilişsel işlevin bir alt kümesi olan yürütme işlevi, diğer zihinsel süreçleri düzenler ve yönetir. Beynin CEO’su gibi hareket eder.
Araştırmacılar yürüyüş yapmanın CEO’ya düşen görevleri iyileştirme konusunda çok da etkili olmadığı sonucuna vardı. Yürüyüş yapmak, yürütme işlevinin bir parçası olmayan işlem hızını geliştirme konusunda olumlu sonuçlar verdi. (Stroop testi, her bir görev bölümündeki yanıt süresine dayalı olarak işlem hızını da değerlendirir.)
Beynin yönetici işlevi, dövüş sporları sınıfında çalışan katılımcılarda iyileşme gösterdi. Araştırmacılar, dövüş sanatları pratiğinin yürütme işleviyle bağlantılı beyin alanlarını harekete geçirdiğini öne sürüyor. Başka bir çalışmada da (2021), altı aylık dans etkinliklerinden sonra yaşlı yetişkinlerde aynı şekilde beynin yürütme işlevini geliştirdiği sonucuna varıldı.
Dövüş sporları zihni nasıl zinde tutar?
Bir dövüş sporcusu olduğunuzu varsayalım. Bu sporcular “seçici dikkat” (birden fazla uyaran arasında belirli uyaranlara seçici olarak tepki verme) kullanarak sadece yapacakları hareketlere odaklanır. Araştırmacılar, dövüş sporlarının “karmaşık, koordineli motor görevler” gerektirmesi nedeniyle beynin yürütme işlevinin geliştirdiğini ifade ediyor.
Belirli bir yaşın üzerindeki kişiler için pek çok farklı hareket önerilir. Birçoğu denge, aerobik ve direnç eğitiminin önemini vurgular. Bu egzersiz türleri bizi fiziksel olarak formda tutar.
Diğer taraftan koreografisi belirlenmiş hareketleri egzersiz planına dahil etmek önemlidir.
Herhangi bir hareketi ya da duruşu öğrenmek için önce temel koreografiyi öğreniriz. İlk birkaç hareketin üzerinden geçer ve bunları hafızamızdan ezbere yapabilene kadar çalışırız. Sonra daha fazla hareket öğrenir ve hareketleri geliştirmek için çalışırız. Mükemmel olmaya gerek yok. Herkes aynı seviyede performans göstermek zorunda değil. Zorlukları deneyimlemek zihninizi ve bedeninizi uyararak bilişsel işlevi geliştirebilir.
Dövüş sporları eğitimi almak için kendinizi çok yaşlı hissedebilirsiniz. O zaman dans, Tai Chi ya da karmaşık koreografiye sahip başka bir disiplini deneyebilirsiniz.
Kaynak: https://medium.com/