Yeşil Yapraklı Sebzeleri Nasıl Pişiriyorsunuz?
Ispanak, pazı, kale yaprağı ya da kara lahana… Yeşil yapraklı sebzeleri farklı yöntemlerle pişirmek için kolay tarifler…
Yeşil yapraklı sebzelerin kullanımı uzmanlar tarafından sıklıkla öneriliyor. Genel sağlık durumunuz uygunsa siz de bu enfes yeşil yaprakların tadına varabilirsiniz. Çiğ de yenebilen bu yeşil besinler oldukça çabuk pişiyor ve birçok yemeğin yanında iyi gidiyor. Sert yaprakların yumuşaması için pişirme süresini ayarlamanız yeterli. Yıl boyu bulabileceğiniz yeşil yapraklılardan karalahana ve kale yaprağını, kuzenleri brokoli gibi fazla pişirmemek daha iyi olur.
Seçerken
Yeşilliklerinizin yaprakları sert, gevşememiş ve sararmamış olmalı. Plastik sebze poşetiyle aldıysanız, eve geldiğinizde onları doğruca buzdolabına atabilirsiniz. Ayrıca, taze tutmak için nemli bir havluya sarabilirsiniz, ancak buzdolabı onları birkaç gün içinde kurutur. Daha fazla saklamak istiyorsanız, havlunuzu nemlendirmeyi unutmayın.
Yeşillikleriniz ıslaksa poşete koymadan önce mutlaka kurutun. Sularını silkeleyip birkaç dakika kuru bir havlu üzerinde bekletebilir ya da bir salata kurutucusundan geçirebilirsiniz.
Hazırlık
Yaprakları yıkayıp saplarını ayırın ve doğrayın. Sapları kullanmak istiyorsanız, ince dilimleyin ve yapraklardan önce 3-4 dakika pişirin.
Basit Tarifler
Hepsini aynı yöntemle pişirebilirsiniz. Pişirme süresini ayarlamanız yeterlidir. Ispanak, sadece bir iki dakikada hazır olur. Pazı yaklaşık 2–4 dakikada, kale yaprağı 4–6 dakikada, karalahana ise yaklaşık 6–8 dakikada kendini salıp yumuşayacaktır.
Cips yapmak, sebzeleri çıtır çıtır atıştırmalıklara dönüştürmenin en kolay yoludur ve herkesin daha fazla sebze yemesini sağlayan basit bir tekniktir.
Soteleme
- 1,5 kg kadar doğranmış yeşillik
- 2 diş kıyılmış sarımsak
- Bir tutam pul biber
- 1 yemek kaşığı tereyağı veya zeytinyağı
- Tuz ve biber
- Limon suyu veya balzamik sirke
Yeşillikleri yıkayıp süzün. Büyük, kapaklı bir tavada sarımsak, pul biber ve tereyağını, 1-2 dakika, orta-yüksek ateşte ısıtın. Sebzeleri, tuzu ve karabiberi ekleyin. Kapağı kapatın ve yaklaşık 4-8 dakika pişirin. Kapağı açıp suyu buharlaşana kadar pişirmeye devam edin. Tava kurursa, birkaç yemek kaşığı su ekleyin ve sebzelerin buharda pişmesi için kapağı kapatın. Üzerine taze limon veya balzamik sirke dökerek afiyetle tüketin.
Kale Yaprağı Cipsi
- 1 demet karnabahar yaprağı
- Zeytinyağı
- Bir tutam tuz
Kale yapraklarının saplarını ayırın. Büyük bir kapta, tuz ve yağ ile ovun. Yağlanınca, yaprakların rengi koyu yeşile dönecektir. Fırında 110°C’de yaklaşık 40–60 dakika boyunca pişirin ve bekletmeden tadını çıkarın.
Saklama
Yeşil yapraklı sebzelerinizi, öncesinde blanşe etmeden de dondurabilirsiniz, ancak bunları 1-2 ay içinde tüketmeniz gerekecektir. Daha uzun süreli saklama için, 30 saniye kaynar suda pişirin ve ardından 2–3 dakika buzlu suya daldırın. Dondurucu poşetlerine boşaltın ve paketleyin.
Kaynak:
https://medium.com/easy-seasonal-recipes/how-to-eat-more-greens-645a371a242e
Yeşil Yapraklı Sebzeleri Nasıl Pişiriyorsunuz?
Ispanak, pazı, kale yaprağı ya da kara lahana… Yeşil yapraklı sebzeleri farklı yöntemlerle pişirmek için kolay tarifler…
Yeşil yapraklı sebzelerin kullanımı uzmanlar tarafından sıklıkla öneriliyor. Genel sağlık durumunuz uygunsa siz de bu enfes yeşil yaprakların tadına varabilirsiniz. Çiğ de yenebilen bu yeşil besinler oldukça çabuk pişiyor ve birçok yemeğin yanında iyi gidiyor. Sert yaprakların yumuşaması için pişirme süresini ayarlamanız yeterli. Yıl boyu bulabileceğiniz yeşil yapraklılardan karalahana ve kale yaprağını, kuzenleri brokoli gibi fazla pişirmemek daha iyi olur.
Seçerken
Yeşilliklerinizin yaprakları sert, gevşememiş ve sararmamış olmalı. Plastik sebze poşetiyle aldıysanız, eve geldiğinizde onları doğruca buzdolabına atabilirsiniz. Ayrıca, taze tutmak için nemli bir havluya sarabilirsiniz, ancak buzdolabı onları birkaç gün içinde kurutur. Daha fazla saklamak istiyorsanız, havlunuzu nemlendirmeyi unutmayın.
Yeşillikleriniz ıslaksa poşete koymadan önce mutlaka kurutun. Sularını silkeleyip birkaç dakika kuru bir havlu üzerinde bekletebilir ya da bir salata kurutucusundan geçirebilirsiniz.
Hazırlık
Yaprakları yıkayıp saplarını ayırın ve doğrayın. Sapları kullanmak istiyorsanız, ince dilimleyin ve yapraklardan önce 3-4 dakika pişirin.
Basit Tarifler
Hepsini aynı yöntemle pişirebilirsiniz. Pişirme süresini ayarlamanız yeterlidir. Ispanak, sadece bir iki dakikada hazır olur. Pazı yaklaşık 2–4 dakikada, kale yaprağı 4–6 dakikada, karalahana ise yaklaşık 6–8 dakikada kendini salıp yumuşayacaktır.
Cips yapmak, sebzeleri çıtır çıtır atıştırmalıklara dönüştürmenin en kolay yoludur ve herkesin daha fazla sebze yemesini sağlayan basit bir tekniktir.
Soteleme
- 1,5 kg kadar doğranmış yeşillik
- 2 diş kıyılmış sarımsak
- Bir tutam pul biber
- 1 yemek kaşığı tereyağı veya zeytinyağı
- Tuz ve biber
- Limon suyu veya balzamik sirke
Yeşillikleri yıkayıp süzün. Büyük, kapaklı bir tavada sarımsak, pul biber ve tereyağını, 1-2 dakika, orta-yüksek ateşte ısıtın. Sebzeleri, tuzu ve karabiberi ekleyin. Kapağı kapatın ve yaklaşık 4-8 dakika pişirin. Kapağı açıp suyu buharlaşana kadar pişirmeye devam edin. Tava kurursa, birkaç yemek kaşığı su ekleyin ve sebzelerin buharda pişmesi için kapağı kapatın. Üzerine taze limon veya balzamik sirke dökerek afiyetle tüketin.
Kale Yaprağı Cipsi
- 1 demet karnabahar yaprağı
- Zeytinyağı
- Bir tutam tuz
Kale yapraklarının saplarını ayırın. Büyük bir kapta, tuz ve yağ ile ovun. Yağlanınca, yaprakların rengi koyu yeşile dönecektir. Fırında 110°C’de yaklaşık 40–60 dakika boyunca pişirin ve bekletmeden tadını çıkarın.
Saklama
Yeşil yapraklı sebzelerinizi, öncesinde blanşe etmeden de dondurabilirsiniz, ancak bunları 1-2 ay içinde tüketmeniz gerekecektir. Daha uzun süreli saklama için, 30 saniye kaynar suda pişirin ve ardından 2–3 dakika buzlu suya daldırın. Dondurucu poşetlerine boşaltın ve paketleyin.
Kaynak:
https://medium.com/easy-seasonal-recipes/how-to-eat-more-greens-645a371a242e