Yılbaşı yemeğinize özel diyet uygulayan veya farklı beslenme tercihleri olan konuklar mı davetli? Panik yapmayın; işte önerilerimiz…
Yılbaşı için sevdiklerinizi, yakınlarınızı, dostlarınızı davet etmek ve evinizde nefis bir sofra hazırlamak istiyorsunuz. Ancak pek çok soru zihninizi meşgul ediyor. Çünkü konuklarınızdan bazıları özel bir beslenme alışkanlığına sahip ya da farklı bir diyet uyguluyor. Bazıları tercih, bazıları inancın gereği ya da sağlık sebebiyle bir zorunluluk olabilir. Sebebi her ne olursa olsun konuklarınızın tercihlerini göz önünde bulundurarak leziz yiyecekler hazırlayabilirsiniz. Vejetaryen, koşer, glütensiz, diyabetik ya da laktozsuz diyet uygulayanlar neleri yiyebilirler, neleri yiyemezler? Onlar için neler sunabilirsiniz?
Vejetaryenler
Lakto ovo vejetaryen: Balık, tavuk ya da kırmızı et gibi hayvan eti yemeyen vejetaryenlerden bazıları süt ve süt ürünleri, yumurta gibi besinleri tüketebiliyor. Bu gruba “lakto ovo vejetaryen” deniyor.
İkram edebilirsiniz: Borani gibi yoğurt kullanılarak hazırlanan mezeleri mönünüze ekleyebilirsiniz. Yeşillikler ve karbonhidratlı, nişastalı besinleri rahatlıkla tüketebilirler.
Ovo vejetaryen: Başka bir vejetaryen grubu olan ovo vejetaryenlerin diyetlerinde ise bu ürünlerden sadece yumurta yer alıyor, süt ürünleri bulunmuyor.
İkram edebilirsiniz: Bitkisel süt alternatifleriniz hiç de fena değil. Fındık sütü, hindistancevizi sütü, badem sütü gibi birçok seçeneğiniz bulunuyor. Bu ürünler özellikle tatlılarda harika bir aroma bırakıyor. Tereyağı yerine fındık yağı, ceviz yağı veya zeytinyağı kullanabilirsiniz.
Lacto vejetaryen: Bu gruptakilerin diyetinde ise tam aksine, süt ve süt ürünleri yer alırken yumurta reddediliyor.
İkram edebilirsiniz: Tereyağında kavrulmuş soğan, kırmızı ve sarı biber, havuç ve patatesten oluşan nefis bir karışım garnitür seçeneklerinizi zenginleştirebilir.
Çölyak (Glüten alerjisi)
Buğday, çavdar, arpa ve yulaf gibi tahıllarda bulunan glüten adlı proteinin ince bağırsakta yarattığı bir alerji sebebiyle oluşuyor. Genelde hayat boyu süren bu sağlık sorunu ciddi bir diyet uygulamayı gerektiriyor.
Teklif dahi etmeyin: Arpa, buğday, çavdar ve yulaftan yapılmış un, makarna, şehriye, nişasta gibi ürünlerin yanı sıra malt içeren içkiler ve glüten içeren tüm gıdalar asla tüketilmiyor. Alternatif olarak patates unu, mısır unu, pirinç unu ve türevleri ya da glütensiz un, makarna, şehriye vb. isimlerle piyasaya sunulmuş gıdalar kullanılabiliyor.
İkram edebilirsiniz: Yayla çorbası, mercimek çorbası veya mısır unuyla yapılmış bir mücver, Çölyak hastası misafirinizi mutlu edecektir. Ayrıca konuklarınız bir yılbaşı geleneği olan, fırında nar gibi kızarmış ve pirinç pilavıyla doldurulmuş kestaneli hindi dolmasını büyük bir keyifle tüketebilir.
Diyabetik
Halk arasında “şeker hastalığı” olarak da adlandırılan “diyabet” hastalığı pankreasın insülin hormonunu üretememesi veya üretilen insülinin etkin kullanılamaması olarak tanımlanır.
Teklif dahi etmeyin: Diyabetik kişiler bu sebepten “glisemik indeksi” yüksek olan pişmiş patates, havuç, pirinç, şeker, beyaz un, kestane ve diğer nişasta/karbonhidrat grubu besinlerden uzak dururlar. Tatlı konusunda ise ısrarcı olmamalısınız.
İkram edebilirsiniz: Diyabetliler hindi tüketebilir ancak pilavından uzak dururlar. Siyez bulgurundan pilav, tam tahıllı makarna veya esmer pirinçten pilav iyi bir seçenek olabilir. Ceviz, badem, fındık gibi unsurları da tüketebilirler. Tatlı olarak ise bir tutam fındık ya da bir-iki cevizle birkaç dilim meyve…
Laktoz İntoleransı
Laktoz yani süt şekerine karşı intoleransı veya alerjisi olanlar süt ürünlerini tüketemiyorlar. Laktoz aynı zamanda önemli bir karbonhidrat kaynağı. Bağırsaklarımızda bulunan laktaz adlı enzimin süt şekerini sindirmekte güçlük çektiği bu durumlarda kramp, karın ağrısı, şişlik ve bulantı gibi sorunlar yaşanıyor. Fakat intoleransın düzeyi kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir, örneğin bazı kişiler fermante olmuş süt ürünlerini tüketirken sorun yaşamıyor.
Teklif dahi etmeyin: Süt ürünleri, sütlaç, beşamel, yoğurtlu çorba, cacık, ayran, kefir… Bunlardan uzak duran konuklarınıza komposto gibi tatlılar ikram edebilirsiniz. Beşameli alternatif bitkisel sütlerle hazırlayabilirsiniz.
İkram edebilirsiniz: Hindi dolması, bu diyete uyan misafirleriniz için harika bir seçenek!
Koşer
Musevi inancına göre tüketilecek etler, tanrının ismi zikredilerek ve kandan arındırılarak kullanılır. Bu inanca göre et ürünleriyle süt ürünleri beraber tüketilemiyor. Et yiyen kişinin süt ürünü tüketebilmesi için 3 ila 6 saat beklemesi gerekiyor. Diğer taraftan süt ve et ürünlerinin ayrı tencerelerde pişirilmesi gerekiyor.
İkram edebilirsiniz: Koşer beslenme anlayışını benimseyen konuklarınız fırında nar gibi kızarmış hindi dolmasını afiyetle tüketebilir. Fakat hindiyi yağlarken tereyağı yerine zeytinyağı veya alternatif bitkisel yağlar kullanmanız gerekiyor.